Kuten ensimmäisessä mastoblogissa kirjoitin on Svanhildin kolmimastoisuus ollut 20 vuoden haave. Paljon pidempiaikainen haave on ollut oma purjelaiva.
Kun Astridin "papat" vuonna 1969 hankkivat laivan rahtiliikenteestä, ruuma puolillaan sepeliä, hankkivat he itselleen huvialuksen, jolla tehdä nuorisopurjehduksia. Vuodet ja vuosikymmenet vierivät huvialus muuttui koululaivaksi ja toimi Suomen yhtenä ensimmäisistä koulupurjelaivoista. Meriliiitto nykyinen Purjelaivasäätiö purjehti Astridilla ja tehtiin lukemattomia nuoriso- rippikoulu- ym. leiripurjehduksia. 1980-luvun alkuun tultaessa Astrid oli yksi Suomen ensimmäisiä tilauspurjelaivoja Svanhildin kanssa. Astridin "papat" olivat merkittävässä roolissa niin Viaporin Telakka Ry:n perustamisessa Suomenlinnan kuivatelakan isännäksi, kuin Purjelaivasatamankin Halkolaituriin.
Joka vuosi kesät vietettiin Astridilla seilaten, ensin yhtenä lapsista, sitten kansimiehenä. Yksi suurimpia ja hienoimpia muistoja on vuosi 1992 ja The Tall Ships Race Karlskronasta-Kotkaan. Mielettömän hienoa purjehdusta, uskomattomia elämyksiä niin satamassa kuin merelläkin, ja ystävyyksiä, jotka jatkuvat yhä edelleen.
Jossain vaiheessa iski merikärpänen vielä isommin, tuli lähtö merikouluun. Merikoulusta ammattimerenkulkuun, kymmenen vuotta rahtilaivalla, täkkäristä kippariksi. Sitten oma purjelaiva - Svanhild.
Nyt viimein viime viikolla Svanhildista tuli kolmimastoinen kuunari. Vielä se ei ole huippupurjekuunari, joka siitä tulee valmiina. Aikataulupaineet aiheuttivat sen, että raakapuut jäivät vielä Suomenlinnaan pariksi viikoksi heloitettaviksi. Onneksi purjeet saapuvat huomenna.
Tämä vuosi on kaikin puolin isojen juhlien vuosi: Suomi täyttää 100 v., Astrid täyttää 70 v. ja Perinteiset purjelaivapäivät 30 v. The Tall Ships Race -tapahtuma saapuu Suomeen ja Svanhild on valmis sellaisena kuin Visa ja minä se aikanaan skissailtiin.
Lähde mukaan purjehtimaan kanssamme ja koe se mikä meille on niin tärkeätä. Maailman hienoin saaristo ja upeimmat purjelaivat Astrid ja Svanhild!
-jaw-
Ensimmäinen hetki kolmimastoisena. Nosturi irroitettu ja fokkamasto paikallaan.
Kilometritolkulla köyttä ja vaijeria. Viimeiset viikot vietettiin melkein enemmän ilmassa, kuin maassa. Ensin mitataan, sitten tehdään. Köysiä ja vaijereita pleissaten ja penslaten ja viimeiseksi ne viedään paikalleen ylös takilaan.
Förstaagin, eli koko takilan tärkeimmän vaijerin penslausta.
Viimein koitti ensimmäinen merimatka. Tosin vain 100 metriä, sisäaltaasta ulkoaltaaseen.
Ja sitten kotisatamaan Halkolaituriin.
Mastonkauluksien ompelua.
Astrid ja Svanhild Halkolaiturissa.