maanantai 27. tammikuuta 2014

Astrid ja Svanhild viettävät talven Viaporin Telakalla

Purjelaivakonttorin kaljaasit Astrid ja Svanhild talvehtivat tänäkin talvena Viaporin perinteikkäällä kuivatelakalla.

Astridilla on koko talven töissä 2-4 laivanrakentajaa. Heti telakoinnin valmistuttua purettiin laivan takila. Veistokaari Oy:n Mika Holmström aloitti Astridin peräkannen purkamisen välittömästi, kun laivan talvikate oli saatu valmiiksi. Syy kannen purkamiseen löytyy huonoon kuntoon päässeestä kansipalkista, joka täytyy vaihtaa.

uusi kansiparri ja maston "aukko" valmiina
Puulaivan ollessa kyseessä, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tavallaan aika yksinkertainen projekti, mutta ennen, kun kansi on taas valmis vastaanottamaan purjehtijat vierähtää kahdella miehellä käytännössä melkein koko talvi puuhatessa... sahausta, höyläystä, naulausta, riveystä, maalausta, kyllästystä, siivousta, saumausta, lakkausta, jne…..




tapitetut ja mönjätyt kansiparrit, valmiina lankuille

Uudet lehtikuusilankut paikallaan





























Lende uuden kannen riveyksen parissa







Samalla päätettiin myös käydä lähes kaikki laivan saumat lävitse. Riveysmestari Toni "lende" Seppänen toimii projektin föörmannina ja muina riveäjinä ovat olleet tykkisluupilla koulutetut venepuusepät Abe ja Panu. Näin yksi (mielestäni tärkein) tavoite sluupin rakennuksessa näyttää toteutuvan heti, eli on saatu koulutettua telakalle uusia toivoja puulaivanrakennukseen.






Lende pohjalla
Svanhildilla otetaan rauhallisemmin ja vedetään henkeä viime talven urakoinnin jälkeen. Kuitenkin jotain pitää tehdä, niin päätettiin jo 13 vuotta vanhan saunan lauteet vaihtaa…. no meni koko sauna uusiksi ja lopulta kiuaskin vaihtui puulämmitteiseksi.
Svanhildin sauna purkautuu




















Muuten puuhat Svanhildilla ovat lähinnä viime talven projektin pintojen käsittelyä, maalailua, lakkausta. Toki koko viime talvena uusitun pääkannen saumat käydään lävitse, heti kun pojat saavat Astridin valmiiksi.

-jouni-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti