tiistai 7. marraskuuta 2017

Syksyinen meri - asennekysymys

Joka syksy suomalaiset purjehtijat valtaa synkkyys, talvi tekee tuloa, nykyisin vain ilman, että talvi tulee. Miksi näin on? Vaikka kelit käyvät märemmiksi ja illat pimeiksi on vastapainoksi varusteet nykyisin aivan huippuluokkaa. Jokainen voi pukea päälleen oman mikroilmastonsa, jolloin on aina sopiva olla - kelissä kuin kelissä.

 Tätä synkkyyttä ja purjehduskauden lyhyyttä päätimme kapinoida vastaan. Tänä syksynä päätimme aloittaa uuden kauden silloin kun muut alkavat riisua purjeita takilasta. Ensin järjestimme syyslomapurjehduksen, mikä osoittautui todella hauskaksi retkeksi syksyiseen saaristoon, joka kaikkien yllätykseksi ei ollutkaan tyhjä.


Pirttisaaren vanhassa puolustusvoimien laiturissa oli illan päätteeksi vajaa kymmenen venettä ja reipas iloinen meininki. Ulkoilu syksyisessä saaressa, vanhat linnoitteet ja lasten iloinen mieli - ihan parasta.Viime viikonloppuna vietettiin ensimmäisiä pikkujouluja laivalla, tietysti purjehtien. Porukka, joka on viiden vuoden ajan nauttinut kesällä useamman päivän reissusta saaristoon, päätti nauttia purjehduksesta nyt myös syksyisellä merellä. Muutaman tunnin purjehduksella asianmukaisesti pukeutunut kansa vietti koko reissun kannella osallistuen kaikkeen toimintaan laivassa. Elämys joka varmasti jäi kaikkien mieleen.

 Saaristo itsessään on huikea ihan sama mikä aika vuodesta on kyseessä, ja tähän aikaan vuodesta sitä asuttaa lähinnä hylkeet ja linnut. Sinne saaristoon parhain väline matkata on perinteinen kuunari - Svanhild. Laivalla purjehtiminen on nautinnollista ja reippaissa tuulissa matka taittuu. Isot tilat ja tehokas keskuslämmitys takaavat, että vaikka ulkona olisi pakkasta, on laivassa sisällä lämmintä ja mukavaa. Mikäs sen nautinnollisempaa kuin kirpeän purjehduspäivän päätteeksi rentoutua puulämmitteisen saunan lempeissä löylyissä ja nauttia laivakeittiön antimista ystävien kanssa keskustellen tai vaikka laulaen, jos siltä tuntuu.


Ensi viikonloppuna (11.11.) alkaa Arktinen purjehdus, toinen mahdollisuus kapinoida purjehduskauden lyhyyttä vastaan. Tälle reissulle ei tarvitse pakata shortseja vaan kaikkein lämpimimmät vaatteet, mutta kaikkein tärkeintä on oikea asenne: ”Mitä sitten, jos sataa ja tulee. Mitä sitten, jos aurinko ei paista joka päivä, koska silloin kun se paistaa on keli sitäkin hienompi.” Vielä on pari paikkaa jäljellä, ehkä vuoden hienoimmalle purjehdukselle. Hienoa purjehdusta, takuulla. Lisäksi huikeita tarinoita maailman arktisilta alueilta ja pohjoisen tutkimusmatkailijoista, entisistä ja nykyisistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti