tiistai 8. toukokuuta 2018

Huippupurjekuunari Svanhild

Nyt se on valmis... tai ainakin melkein. Kahvelit, puomit ja ennen kaikkea raakapuut on paikallaan. Kilometreittäin köyttä ja vaijeria (Visa taisi laskea kaikkiaan olevan yli 7km), satoja plokeja ja pleissejä. Huikeassa projektissa taas yksi virstanpylväs. Lähipäivinä laitetaan vielä purjeet paikalleen ja sitten se on siinä.

Aika tasan vuosi sitten nautiskeltiin näistä kuvan tunnelmista. Svanhild purjehti ensi kerran kolmimastoisena kuunarina. Päivä oli toukokuun 11. Nyt ei taideta ihan samaan päästä huippupurjeiden kanssa, mutta toivottovasti ei paljon pitkäksikään mene.
Ainakin koko laivan henkilöstöllä on kova kuume saada raakapurjeet testatuksi ja käyttöön.







Talven aikana heloitettiin ja varusteltiin raakapuut valmiiksi käyttöön. Kymmenet helat valmistuivat Seppo Muukan tekeminä Suomenlinnassa ja asennettiin paikoilleen. Ehkä yksi hienoimmista on oheinen prammi-raakapuun hela, jolla puomi kiinnitetään mastoon.

Vaijereita pleissattiin koko talvi vanhassa lentokonehallissa. Tehtiin niin jalkapertit, kuin brassitkin ja monia muita. Siten, että kun ulostelakointi muilla laivoilla koitti tuotiin Svanhild Suomenlinnaan varusteltavaksi.
Raakapuut nostettiin yksi toisensa jälkeen paikalleen ja kahden viikon liki vuorokauden ympäri tehtyjen työpäivien jälkeen kaikki pyöröpuut ja purjeiden vaatimat köydet ja vaijerit oli paikoillaan.

Huikea oli porukka, joka tähän ruljanssiin osallistui. Ennen kaikkea parasta oli päästä nauttimaan siitä tekemisen meiningistä, mikä aina on itsestä ollut ehkä yksi hienoimipia puolia purjelaivatoiminnassa. Erilaiset ihmiset erilaisista elämäntilanteista ja taustoista toimivat kaikki yhteistä päämäärää kohden. Kiitos vielä kaikille talkoisiin osallistuneille.

Tänään 7 toukokuuta Svanhild purjehti kotilaituriin huippupurjekuunarina.

Ei pöllömpi tapa aloittaa laivan 70 purjehduskausi....

-jaw-











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti